Doseganje ciljev digitalnega desetletja Slovenije na področju digitalne vključenosti

Evropska komisija je 2. julija 2024 v okviru programa politike evropskega digitalnega desetletja objavila drugo poročilo o napredku pri doseganju digitalnih ciljev do leta 2030. Poročilo vsebuje analizo nacionalnih ukrepov za uresničevanje ciljev digitalne preobrazbe EU, ki so jih pripravile države članice v nacionalnih strateških časovnih načrtih za digitalno desetletje.

Analiza Komisije ugotavlja, da glede na obstoječi trend napredka, skupna prizadevanja držav članic ne bodo dosegla digitalnih ciljev EU. Ugotovljene vrzeli pri doseganju ciljev kličejo po dodatnih naložbah na ravni EU in nacionalni ravni, zlasti na področjih digitalnih znanj in spretnosti, gigabitne povezljivosti, uporabe umetne inteligence in podatkovne analitike v podjetjih, proizvodnje polprevodnikov in zagonskih ekosistemov.

Pričujoči povzetek poročila povzema ključne ugotovitve in priporočila Evropske komisije državi Sloveniji v povezavi z ukrepi na področju digitalne vključenosti (digitalne kompetence in digitalna infrastruktura). Prav tako izpostavlja ugotovitve, ki se nanašajo na strateško vladovanje (upravljanje) digitalne preobrazbe na nacionalni ravni. V zaključku povzetka so navedeni predlogi dopolnitev nacionalnega strateškega načrta za digitalno desetletje s poudarkom na digitalni vključenosti. Povzetek poročila sestavljajo navedbe posameznih strani poročila Komisije, zbrani podatki iz javno dostopnih statistik in virov ter komentarji avtorja (op. a.).

Splošna ugotovitev poročila Evropske komisije glede Slovenije je ta, da navkljub izvajanju nekaterih ukrepov za dosego digitalnih ciljev desetletja, splošni napredek in učinki na področju digitalne preobrazbe Slovenije še niso doseženi. Slovenija se še vedno sooča z izzivi digitalne vključenosti kot so izboljšanje osnovnih digitalnih spretnosti prebivalstva in zagotavljanje digitalne infrastrukture na podeželju ter dostop do uporabniku prijaznih digitalnih javnih storitev.

Države članice morajo do 2. decembra letos pregledati in prilagoditi svoje nacionalne časovne načrte, da bodo skladni s cilji programa politike evropskega digitalnega desetletja in jih posredovati Evropski komisiji.

V okvir projekta CODIS 2 bosta v ta namen organizirana interdisciplinarni strokovni panel in delavnica za organizacije civilne družbe. Cilj obeh dogodkov bo pripraviti predloge dopolnitev za slovenski Nacionalni strateški časovni načrt za digitalno desetletje in jih posredovati Ministrstvu za digitalno preobrazbo in Evropski komisiji.


Celoten povzetek poročila Evropske komisije o doseganju ciljev digitalnega desetletja Slovenije na področju digitalne vključenosti s komentarji in predlogi:


Izjava o odgovornosti

Besedilo je izključno odgovornost avtorja in ne odraža nujno stališč in mnenj European Citizen Action Service (ECAS) ali Komisije Evropske unije (Komisija). Zanje ne moreta biti odgovorna niti ECAS niti Komisija.

Izjava o financiranju

Projekt “Sooblikovanje digitalnih politik v Sloveniji 2 (CODIS 2)” finančno podpira European Citizen Action Service (ECAS) z dodeljeno subvencijo projekta EURECA (European Citizenship Accelerator), ki ga sofinancira Program državljani, enakost, pravice in vrednote Evropske unije.

Naslovna slike: Evropska komisija https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/factpages/digital-decade-2024-report-country-fact-pages.