Dopis glede neodgovarjanja na predloge in odzive uporabnikov v postopkih e-participacije

DOPIS: Neodgovarjanje na predloge in odzive uporabnikov v postopkih e-participacije

V sodelovanju z Mrežo nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (Mreža NVO-VID) smo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo naslovili vprašanja glede dveh primerov neodgovarjanja ministrstva na predloge in odzive uporabnikov v spletnem orodju Predlagam.vladi.si in prek spletnega obrazca na spletni strani ministrstva.

Na Inštitutu za elektronsko participacijo in v Mreži NVO-VID zagovarjamo učinkovito, odgovorno in zaupanja vredno uporabo digitalnih tehnologij v podporo demokratičnim postopkom (e-participacija).

Enega ključnih kazalnikov uspeha e-participacije predstavlja odziv pristojnih institucij na predloge uporabnikov/c, ki sodelujejo v tovrstnih postopkih. Visoka kultura odgovarjanja s strani javne uprave v demokratičnih postopkih prispeva k višji stopnji zaupanja javnosti v poštenost, nepristranskost in učinkovitost opravljanja javnih nalog, hkrati pa predstavlja pomemben del načel dobrega vladovanja (ang. good governance).

Ob tem želimo opozoriti, da se je Vlada Republike Slovenije v koalicijski pogodbi (str. 5) v sklopu Demokratizacija volilnega sistema zavezala k naslednjemu: »Preučili bomo možnosti spletnega glasovanja in digitalizacije volilnih procesov ter podprli digitalno demokracijo.«

Besedilo dopisa je dostopno na povezavi https://www.informacijska-druzba.org/wp-content/uploads/2024/08/Dopis_MDP_odgovarjanje_e-participacija_NVO-VID_2024-4_podpisan.pdf.

Odgovor ministrstva pričakujemo v 15 dneh po prejemu dopisa.