Podelitev krovnih in posebnih priznanj Mreže NVO-VID za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe

Zavod INePA med prejemniki priznanj Mreže NVO-VID za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (Mreža NVO-VID) je ob 10. obletnici svojega delovanja podelila krovna in posebna priznanja za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe. Podelitev priznanj je potekala na 10. Dnevu vključujoče informacijske družbe z naslovom »Poti in stranpoti v pravično in dobro digitalno prihodnost«, ki ga je Mreža NVO-VID organizirala ob mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe 17. maja 2024.

Med prejemniki priznanj je tudi Inštitut za elektronsko participacijo, ki skupaj s partnerji prejel krovno priznanje za projekt »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov« in posebno priznanje za prispevek k razvoju Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Mreži nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo se iskreno zahvaljujemo za priznanji. Ponosni smo, da so delo in prizadevanja Inštituta za elektronsko participacijo prepoznani s strani krovne vsebinske mreže nevladnih organizacij na področju digitalne preobrazbe.
– mag. Simon Delakorda, direktor Zavoda INePA

Vsem prejemnikom priznanj Mreže NVO-VID iskreno čestitamo!

Utemeljitev priznanj


Krovno priznanje za Projekt »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov«

Projekt Na-prostem.si (https://www.na-prostem.si/) se osredotoča na digitalizacijo nevladnega in prostovoljskega sektorja, podporo širši skupnosti pri razumevanju digitalnega sveta in podporo pri razumevanju in uporabi odprtokodnih programov.

V okviru projekta Na-prostem.si je bil vzpostavljen sistem usposabljanj za uporabo preverjene odprtokodne in prosto dostopne programske opreme in storitev, v okviru katerega je bilo izvedenih več kot 100 usposabljanj. Nevladnim organizacijam je bilo razdeljenih več kot 250 obnovljenih računalnikov in 200 USB ključkov z Linux operacijskim sistemom. Vzpostavljen je tudi spletni forum, na katerem se je razvila aktivna skupnost za pomoč pri uporabi preverjenih odprtokodnih programov in storitev.

Digitalna storitev Na-prostem.si omogoča prost dostop do informacij, uporabo in podporo za preverjene odprtokodne programe in storitve. S tem neposredno prispeva k večji digitalni suverenosti prebivalstva in tehnološki nevtralnosti digitalne preobrazbe v Sloveniji.

Projekt Na-prostem.si je Evropska komisija prepoznala v poročilu o napredku izvajanja zavez Berlinske deklaracije kot pozitivni premik v Sloveniji na področju “Promocija temeljnih pravic in demokratičnih vrednot v digitalni sferi” ter kot primer dobre prakse odprtih in prostih IKT storitev na Joinup platformi Evropske komisije.

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za javno upravo. Na podlagi rezultatov projekta bo v kratkem ustanovljena odprtokodna zadruga Na-prostem.

Priznanje za projekt Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost nevladnih organizacij in uporabnikov prejme konzorcij nevladnih organizacij, ki ga sestavljajo Beletrina, Društvo RAMPA Lab, Društvo LJUDMILA, Inštitut za elektronsko participacijo, Društvo Duh časa, Studio 12, Društvo LUGOS in Zavod RHEA.


Posebno priznanje za prispevek k razvoju Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo

Inštitut za elektronsko participacijo prejme priznanje za koordinacijo Mreže NVO, podporo delovanju delovnim skupinam mreže in zagovorniškim aktivnostim mreže. Koordinacija krepi sodelovanje med članicami mreže in prispeva k razvoju kolektivne identitete nevladnega sektorja na področju digitalne preobrazbe.

Naštete aktivnosti zagovorništva so posebej dragocene zato, ker so se v 10 letih delovanja Mreže NVO-VID v pretežni meri izvajale brez finančnih sredstev.